сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да преобърнем живота си

Как да преобърнем живота си

Тази статия е различна. Няма да говорим за хранителни добавки. Няма да говорим за това какво да правим в залата. Няма да обсъждаме какви диети да следваме и за какви цели.

В тази статия ще си поговорим за живота. По-конкретно – за това колко е важно да не изпускаме контрола и да сме подготвени за всяка една ситуация.

В началото на 21-ви век, на фона на технологическия напредък, подобреното качество на живот, лесния достъп до информация и всички останали блага на нашето време, депресията засяга все по-голям брой хора, а удовлетворението от живота е все по-ниско.

Има страшно много хора, които едвам стават сутрин; които с мъка преминават през дните, седмиците, месеците; които не виждат смисъл в нищо; които не знаят какво да направят, как да го направят и откъде да започнат. Ако сред вас има такива, тази статия е за вас. Никога не е късно да преобърнем живота си. Никога не е късно да предприемем първата крачка към един по-добър, по-щастлив и по-пълноценен живот.

Глава 1 – ВдъхновениетоТази статия е вдъхновена в частност от Марк Менсън, авторът на озани оранжева книга, която преди години беше навсякъде! Да, става дума за „Тънкото изкуство да не ти пука“.

Оттогава досега минаха доста години, вниманието около нея отшумя, а авторът ѝ намери своето ново поприще: YouTube. На 13-и август 2023 година, Менсън качи клип, озаглавен „10 Simple Actions That Unf*ck Your Life“. Именно този клип е това, което ни накара да се замислим над темата и да напишем тази статия.

Ще ви запознаем с някои от простите стъпки, които Менсън излага в своя клип, както и с някои, които ние самите спазваме. Искаме всеки от вас да намери успеха, който търси, да живее щастливо, с удовлетворение и с увереност.

Сила БГ – приятел в нужда се познава!

Глава 2 – РеалносттаВсеки път, когато стане въпрос за нещо грандиозно си мислим, че стъпките към неговото постигане трябва да бъдат също толкова грандиозни. Това не ни харесва. Грандиозно не значи лесно. Грандиозно значи трудно, непосилно, изморително. Именно това ни отказва още преди да сме започнали.

Най-честата фраза е „О, не. Няма да успея. Не мога да положа труда, който се изисква.“.

Затова нека направим една бърза справка с реалността. Клишираната фраза „Рим не е построен за един ден.“ се оказва напълно вярна. Нито пък пирамидите в Гиза са построени светкавично бързо. Нито пък успешните бизнеси се раждат за седмица.

Всичко е въпрос на малки, но постоянни стъпки, които извървяваме всеки ден. Това е. Няма тайна, няма тактика, няма специална формула, която всеки може да приложи. Всеки обаче може да поставя по една тухла в своята метафорична стена всеки ден. След години, всеки ще има своя собствена къща. Да, клиширано е, но е факт.

Стъпките към грабването на юздите са простички. Не изискват нищо особено, само и единствено желание.

Глава 3 – How to Unf*ck Your Life

#1 – Физическа активностИзберете си активност и я спазвайте религиозно, независимо каква е тя.

Харесвате катерене? Ходете три пъти в седмицата.

Обичате да карате колело? Карайте колело вместо кола, когато обстоятелствата ви го позволяват.
Имате приятели, които тренират? Присъединете се към тях и за нула време ще се почувствате в пъти по-добре (а и по-силни).

Дори и една 30-минутна разходка сутрин би ви била достатъчна. Идеята тук не е да се превърнете в атлет, а да използвате основната функция на тялото си – двигателната.

Физическата активност е най-доброто лекарство срещу стрес, депресия и летаргия. Освен това, включването на тренировки в ежедневието ви помага да структурирате рутината си, което от своя страна ви дава усещането за ред и посока.

#2 – Правилно храненеМарк Менсън застава зад т. нар. meal prepping – приготвянето на ястия за 4-5 дена напред. Аргументът? Пести време и ви позволява да се отдадете на другите си задължения.

Ние, пък, заставаме зад адекватното хранене изобщо.

Едно една задачка: отделете си един час и изхвърлете всички боклуци от хладилника. Нямаме предвид само нещата с изтекъл срок на годност, говорим и за всички захарни изделия, сосове, топинги и т.н.

След това си отделете още един час за пазар. Наблегнете върху качествени плодове и зеленчуци, яйца и месо от доверени производители, ядки, семена, зехтин и нискокалорични десерти, с които да се потупвате по рамото всяка седмица!

Поредното клише се оказва правилно: „Ние сме това, което ядем.“. Затова ако имате чувството, че животът ви се изплъзва и нагъвате само пици, кроасани, дюнери и сандвичи, време е да скокнете до магазина и да се насладите на качествена храна. Ще се почувствате много по-живи и много по-удовлетворени.

#3 – Не спирайте да се учитеПознайте какво, ще споменем още едно клише, което е вярно.

„Човек се учи цял живот.“

И не, не става въпрос за уроците, които научаваме ей-така, просто защото ни се случва нещо и си теглим поука. Става въпрос за съзнателното, пожелателно научаване на нови умения, нова информация и нови начини, по които да виждаме света.

Четете повече книги, интересувайте се от това, което се случва във вашата сфера, не спирайте да търсите нова информация. Запишете се на някой курс, започнете да учите нов език, върнете се в университета – опциите са безброй. Важното е никога да не позволявате на апатията да ви задуши.

Намерете нещо, което ви е интересно и го преследвайте! Никога не е късно да се научите да танцувате, например.

Основният аргумент тук е, че стимулирайки мозъка с новости, а особено с нови предизвикателства, ние заздравяваме връзките между невроните и правим мозъка си по-устойчив. Това води до намален риск от невродегенеративни заболявания, запазване на когнитивните функции в напреднала възраст и понижени нива на депресия.

Ако искате да преобърнете живота си, започнете с мислите и нагласата си.

#4 – Социализирайте сеЧовекът е социално същество. Кръгът от хора, с който се заобикаляме е от изключителна важност.

Затова е необходимо да създаваме взаимоотношения, които остават трайни и не се разпадат с времето. Излезте навън с приятели, присъединете се към доброволческа група, излезте на преход в планината с напълно непознати, дори можете да си направите експеримент и да пътувате до някой град със споделено пътуване, ей така, за преживяването.

Не се ограничавайте и винаги бъдете отворени към нови запознанства, особено ако сте по-възрастни. Защо? Защото клишето казва, че когато вече сме улегнали и зрели, създаването на приятелства става все по-трудно. Не е така. Повечето зрели хора знаят какво искат и знаят каква е стойността на едно близко приятелство. Затова и са по-отворени и по-широкоскроени относно запознанства.

#5 – Бъдете благодарни и прощавайтеЖивотът е кратък. Имаме броено време, в което да му се насладим. Не си струва голяма част от това време да бъде прекарано в недоволство, болки, проблеми и тъга. Да, тези състояния са неизбежни и са изконни части от живота, дори именно те го правят смислен, донякъде.

Отделете време да си помислите за пътя, който сте извървели. Вижте колко далеч сте стигнали и бъдете благодарни за това. Не искаме да звучим като някакво духовно гуру, но вярваме, че недостатъчно често оценяваме това, което имаме. Много често има хора, които са в много по-лоша позиция от нашата. Оценете го и благодарете, че сте тук.

А накрая, простете на всеки, който по някакъв начин ви е наранил, най-вече на себе си. Никой не знае какво прави, животът не следва формула, както вече казахме. Всеки се опитва да даде най-доброто от себе си и това е изключително вдъхновяващо. Простете си за грешките, те са най-човешкото нещо, на което сме способни.

Глава 4 – Щастлив крайВсеки може да преобърне живота си, особено ако го желае достатъчно. Никога не се отказвайте, всичко е въпрос на време.

Изградете си рутина, която работи за вас, а не против вас и я спазвайте. Не търсете мигновен успех, макар че според нас ще има и такъв. Обещаваме ви, ще го усетите.

Не се притеснявайте ако има и гадни дни. Такива винаги ще има, те не са нещо, което можем да контролираме. 

И накрая най-важното: не трябва да ви пука за това, което мислят останалите. Вие сте си в своята пътека, със своето си темпо и живеете по своя си начин. Правете това, което сметнете за необходимо и не позволявайте на хорското мнение да ви влияе (е, без да нарушавате закона и морала).


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Имайте предвид, че шампионът Animal Pak никога досега не е губил!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com